Se taie aceste pensii din România sau nu prea: ”Cred că ei nu știu ce spun”. Vestea dimineții pentru milioane de români

de: Alexandru Puiu
22 12. 2022

La începutul acestei săptămâni, a fost publicat un plan cât se poate de clar referitor la recalcularea pensiilor speciale, chiar și a celor aflate în plată. Anunțul a făcut vâlvă în piață, mai ales că făcea referire și la magistrați, iar Curtea Constituțională a României ne-a arătat de mai multe ori că acelea sunt de neatins. Se pare că așa se va întâmpla și acum.

Augustin Zegrean este fostul președinte al Curții Constituționale a României și o persoană care înțelege foarte bine legislația din țara noastră, pe lângă particularitățile referitoare la legalitatea noilor proiecte legislative. Din această poziție, a insistat la mijlocul acestei săptămâni pe faptul că pensiile nu pot fi recalculate, cu atât mai puțin cele aflate în plată.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale ale românilor

Pensiile aflate în plată nu pot fi recalculate pentru a fi micșorate, a insistat Zegrean. ”Legea de modificare a Legii statutului magistraților a fost publicată în Monitorul Oficial în 16 noiembrie și azi vin și-o modifică, că Ordonanța asta modifică Legea privind statutul magistraților. Deci ei n-au știut atunci când au făcut legea, că nu e mult de atunci, două-trei luni… E ca și cu ăia care azi sapă șanțurile, mâine toarnă asfaltul și poimâine sapă iar”, a precizat fostul șef al CCR în cadrul emisiunii ”Politica Zilei” de la B1 TV.

Dacă problemele depistate nu erau suficiente, Augustin Zegrean a insistat și pe faptul că nu este realist sau fezabil articolul 3 din noul proiect de lege, care spune că ”în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pensiile de serviciu aflate în plată se recalculează potrivit prevederilor art. 211 din Legea nr. 303 din 2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor”.

„Am citit textul. Cred că ei nu știu ce spun… În șase luni nu au cum să recalculeze toate pensiile. Recalcularea pensiilor s-au lăudat că o fac în trei luni și a durat cinci ani. Deci scriem legi ca să ne aflăm în treabă, dar tot e mai bine decât să le cumpărăm gata scrise de la Banca Mondială.

Am ajuns ca o țară pe ultimul loc în lume, nu din Europa, să cumpărăm legi gata făcute. E inadmisibil așa ceva! Mă refer la proiectul legii pensiilor, pe care l-au cumpărat de la Banca Mondială cu două milioane de euro.

Au luat legea făcută de PSD în 2017 și au lucrat pe ea. Nu puteam să facem noi și să ne rămână alea două milioane, să îl dăm la necăjiți? Că tot așa se vorbește că trebuie să reducă pensiile mari, dar nimeni nu vorbește să se mărească pensiile mici. Asta e problema noastră? Să fim toți săraci sau să fim toți bogați? Cum ne-am dori?”, a mai spus fostul președinte CCR.